fbpx
Nätfiske, phishing och scam

5 säkerhetstips för sociala medier och så gör du om du blivit hackad

Misstänker du att du blivit utsatt för bedrägerier via messenger eller mail? Då är du inte ensam! Nätfiske, phishing och scam är nämligen begrepp som tyvärr blir alltmer vanliga. Just nu kan vi även se att det förekommer en kraftig ökning av försök till bedrägeri mot företagssidor på sociala medier. Men misströsta inte! Scrolla ner och ta del av våra fem tips på vad du kan göra för att undvika att bli scammad och vad du kan göra om du redan råkat ut för problem.

Kontakta oss
dator i inloggningsläge
nätfiske på sociala medier
Nätfiske på sociala medier

Jag har fått ett mejl från Facebook! Vad gör jag nu?

Hör du till en av oss som någon gång fått ett mejl från (vad som ser ut att vara) Meta där det står att din profil blivit hackad och att du måste klicka på länken för att återställa ditt konto? Då är det förmodligen nätfiske du blivit utsatt för. Men hur skiljer man då riktiga mejl från bedragarna? Det ska vi berätta nu.

Bedragarna skickar oftast ett meddelande som ser ut att komma från Meta på messenger där mottagaren ombeds att klicka på en länk för att återställa sitt konto. Anledningen är påstådda överträdelser av Metas reklampolicy och att kontot helt enkelt har inaktiverats. Här har vi den första röda flaggan, Meta skickar aldrig meddelanden på messenger! Det är av yttersta vikt att du aldrig klickar på några länkar (även om de ser ut att komma från en betrodd avsändare). Om du skulle få några meddelanden från Meta så kommer de förmodligen skickas via någon av dessa mejladresser: @mail.instagram.com, @facebookmail.com eller @support.facebook.com.

1. Klicka inte på suspekta länkar från Messenger

Så här kan ett försök till nätfiske se ut via Messenger. Om du har fått ett liknande mejl gäller bara en sak: klicka inte på några länkar!

2. Klicka inte på suspekta länkar i din mejlkorg

Nätfiske via mejl ser nästan likadant ut, här gäller det att kontrollera följande:

  1. Är avsändaren någon av dessa adresser? @mail.instagram.com, @facebookmail.com och @support.facebook.com. Då kan vi vara säkra på att vi kan lita på det som står i mejlet.
  2. Innehåller avsändaren någon av dessa domäner? @hotmail.com @outlook.com Då är mejlet med största sannolikhet ett fejkmejl.
  3. Annonskonton raderas aldrig permanent inom 24 timmar.

3. Därför ska du alltid använda starka lösenord för olika sociala plattformar

Vi vet att det kan kännas krångligt och svårt att komma ihåg alla lösenord hit och dit men i slutändan är det alltid värt krånglet för att säkra ditt konto!

Tänk därför på att skippa för enkla lösenord och lösenord du redan använt på andra ställen. Satsa istället på ett långt lösenord som innehåller små och stora bokstäver samt siffror eller specialtecken.

4. Använd alltid 2-stegsverifiering för extra skydd

Ett annat sätt att hålla nätfiskare så långt borta som möjligt är att sätta upp tvåstegsverifiering. Det ger dig större skydd och möjlighet att ange enheter som “icke betrodd” och stoppa eventuella kapningar i realtid.

Hänglås
Scam

5. Håll dig och alla som har tillgång till kontot informerad

Det finns många bra sidor som informerar om stora dataintrång där hackare kan ta del av inlogguppgifter. Se till att du och din personal har rätt information och utbildning på de säkerhetsrutiner som ni använder er av. Kanske är det en bra idé att uppdatera era lösenord med jämna mellanrum så rätt lösenord är hos rätt personer.

Kapade konton

Hjälp! Mitt företagskonto har blivit inaktiverat på Facebook!

För alla företag där ute är det såklart ett mardrömsscenario att få sitt konto inaktiverat med tanke på vilken viktig roll just annonskonton och Facebook-sidor är för såväl företag som community-sidor. Inte nog med att du kan bli av med accessen till ditt företagskonto på obestämd tid – du kan också i värsta fall bli av med pengar från företagskontot som är anslutet till Meta Ads manager.

Steg för steg – så får du tillbaka ett Facebook konto som blivit hackat

Om olyckan redan har inträffat och du av misstag har angett ditt användarnamn eller lösenord på en misstänkt länk så finns det faktiskt flera saker du kan göra för att återta kontrollen av ditt konto.

Om du fortfarande kommer åt ditt konto men misstänker ovanlig aktivitet på kontot kan du skydda kontot genom att återställa lösenordet och logga ut från enheter som du inte äger. Det gör att de som hackat ditt konto automatiskt loggas ut. För att ta tillbaka kontrollen på facebook gör du på följande sätt:

  1. Gå till Inställningar och Sekretess > Inställningar > Säkerhet > Säkerhet och inloggningar.
  2. Under ”Här är du inloggad” – tryck på ”Visa alla” och ta bort alla inloggningar som du inte känner igen. Ta det säkra före det osäkra och behåll endast dina aktuella enheter.
  3. Kontrollera att din mailadress och mobilnumret som är registrerat är dina så den som hackat ditt konto inte har ändrat dem. De gör att de får kontroll över ditt konto.
  4. Byt lösenord och aktivera tvåstegsverifiering.

Är det din Instagram som blivit hackad, genomför du följande steg:

  1. Om du har fått ett e-postmeddelande från [email protected] som informerar dig om att din e-postadress har ändrats, kan du eventuellt ångra denna ändring genom att välja ”Säkra mitt konto” i det meddelandet.
  2. Om ytterligare information också har ändrats (till exempel ditt lösenord) och du inte kan ändra tillbaka din e-postadress, begär en inloggningslänk eller säkerhetskod från Instagram.

Om du inte kommer åt ditt konto, kontaktar du Meta & Instagram direkt via deras officiella hjälpsida för hackade konton för Facebook och för Instagram. Här hjälper de dig att ta tillbaka kontrollen över ditt konto.

Daniel Apethun, VD på Inspot

Säkra dina sociala medier

Känns det övermäktigt eller funderar du över något? Kontakta oss redan idag för att se hur vi kan hjälpa dig att utveckla dina sociala medier och ta dem till nästa säkra nivå!

Kontakta oss

Vill du öka intäkterna och få bättre lönsamhet i din marknadsföring?

Då har du kommit rätt! Kontakta oss idag så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig och ditt företag att nå era mål!

Få kostnadsfri offert