fbpx
Inspot är din SEO byrå i Uppsala - läs våra bästa tips för en sökmotoroptimerad hemsida

SÖKMOTOROPTIMERING

10 tips! Så SEO-optimerar du din hemsida på bästa sätt

Är det dags att lansera en ny hemsida eller vill du veta mer om hur du jobbar med SEO på bästa sätt på din befintliga sajt? Då har du kommit helt rätt. Nedan har vi samlat våra SEO-experters tio främsta tips för att skapa en hemsida som rankar högt på Google. Scrolla ner för att läsa mer!

Möte om att seo optimera en hemsida

SÖKMOTOROPTIMERA HEMSIDA

SEO-optimera en hemsida – så gör du!

Oftast är det designen som hamnar i fokus när en ny hemsida byggs eller när en gammal ska uppdateras – och det är inte fy skam. En snygg och funktionsduglig hemsida är a och o för användarupplevelsen och den första anblicken.

Dock är det minst lika viktigt att fokusera på innehållet och att det du vill synas på faktiskt är det du syns på. Därför är det viktigt att lägga upp en strategi för hur du ska jobba med sökmotoroptimering (SEO) redan i ett tidigt skede.

10 TIPS FÖR SEO

Varför är SEO viktigt för min hemsida?

Oftast är det designen som hamnar i fokus när en ny hemsida byggs eller när en gammal ska uppdateras – och det är inte fy skam. En snygg och funktionsduglig hemsida är a och o för användarupplevelsen och den första anblicken.

Dock är det minst lika viktigt att fokusera på innehållet och att det du vill synas på faktiskt är det du syns på. Därför är det viktigt att lägga upp en strategi för hur du ska jobba med sökmotoroptimering (SEO) redan i ett tidigt skede.

1. Gör en gedigen sökordsanalys

Innan du ens börjar bygga din hemsida, gäller det att identifiera de söktermer som är relevanta för din verksamhet. Tänk på att vissa ord kan vara olika i folkmun jämfört med vad användaren faktiskt söker på för att hitta till dig. Vi använder oss alltid av en rad olika SEO-verktyg för att identifiera sökbeteenden och sökord som är relevanta för just dig och ditt företag.

2. Struktur och Navigering

Designa din hemsida med en tydlig och enkel sidstruktur som gör att användare vet hur de ska klicka sig vidare redan vid första anblick. En enkel och logisk struktur hjälper inte bara besökarna att hitta vad de letar efter, utan även sökmotorer att indexera ditt innehåll på ett mer effektivt sätt.

SEO
Dator med relevant innehåll och responsiv design för SEO

3. Unikt och Relevant Innehåll

Innehållet på din hemsida bör alltid vara kärnan i din SEO-strategi. Se till att skapa unikt, relevant och engagerande innehåll som tilltalar både besökare och sökmotorer. Använd dina tidigare sökordsanalyser för att optimera innehållet genom att lägga till de identifierade nyckelorden på strategiska platser i ditt innehåll.

4. Responsiv design

I dagens mobila värld är det viktigt att din hemsida är responsiv och fungerar bra på en rad olika enheter och skärmstorlekar. Se till att din hemsida följer Googles riktlinjer för mobilanpassade webbplatser så kommer du belönas i slutändan.

5. On-Page SEO

Optimera varje enskild sida på din hemsida med en inspirerande och relevant metatitel och metabeskrivning. Använd de identifierade nyckelorden på ett naturligt sätt och undvik överdriven användning (keyword stuffing), vilket kan uppfattas som spam av sökmotorer. Tänk på det som att din SERP är en kontaktannons för varje enskild URL.

6. Länkstruktur

Skapa en välfungerande intern länkstruktur som hjälper besökarna att enkelt navigera mellan olika delar av din hemsida. Interna länkar hjälper även sökmotorer att indexera fler sidor och förstå hur ditt innehåll är relaterat till varandra.

7. Snabb Laddningstid

En snabb laddningstid är viktig för både användarupplevelsen och för SEO:n. Sökmotorer tenderar att favorisera webbplatser som laddar snabbt, så tänk på att optimera dina bilder och minifiera koden i den mån som går för att förbättra sidans prestanda.

En snabb laddningstid på hemsidan är viktig för både användarupplevelse och för SEO
Övervaka din webbplats trafik och beteende genom att implementera statistikverktyg som Google Analytics

8. Sitemap och robots.txt

Skapa och skicka in en XML-sitemap till sökmotorerna för att underlätta indexeringen av din hemsida. I robots.txt-filen länkar du sedan din sitemap för att berätta för Google vilka sidor som ska indexeras och visas för sökmotorerna.

9. Uppdatera din hemsida med nytt content

När du väl har lanserat din hemsida är det viktigt att du även håller den uppdaterad under tiden. Se till att lägga till nytt och fräscht innehåll som är relevant för just ditt företag. Google premierar hemsidor som är levande och innehåller relevant information som hjälper besökaren att hitta det den söker.

10. Google Analytics och Search Console

Implementera Google Analytics för att övervaka din webbplats trafik och beteende. Även Google Search Console är ett kraftfullt verktyg som ger insikt i hur din webbplats presterar i sökresultaten.

Daniel Apethun, VD på Inspot

Vill du öka intäkterna och få bättre lönsamhet i din marknadsföring?

Då har du kommit rätt! Kontakta oss idag så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig och ditt företag att nå era mål!

Få kostnadsfri offert